Over Eversom

Brandweerslangenleer?

Is het nou toch echt leer?? De producten van Eversom worden gemaakt van brandweerslangen die nog lang niet zijn uitgeblust. Lage druk slangen om precies te zijn. Ze werden gebruikt door de Nederlandse brandweer om talloze branden te blussen en levens te redden. Zodra die brandweerslangen worden afgekeurd belanden ze op de afvalberg, tenzij door Eversom geclaimd.
Het materiaal is ongeschikt voor recycling, maar leent zich uitstekend voor hergebruik. Sommige slangen gaan wel 40 jaar mee voordat ze in de werkplaats van Eversom komen. Ze hebben dan misschien wel de nodige vlammen en hitte doorstaan en duizenden liters water vervoerd, de kleur en glans is nog als nieuw. In de werkplaats krijgen ze een tweede leven als tas, riem, armband of een op maat gemaakt item. Stijlvolle ontwerpen, gemaakt van duurzaam brandweerslangenleer.

Wie verzint zoiets?!

De drijvende kracht achter Eversom is Ilse Evers. Met een achtergrond in dans en theater, weet zij als geen ander verhalen te verbeelden en de alledaagse wereld om te draaien. Een collega bezorgde Ilse haar eerste brandweerslang. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van het oersterke materiaal, ging ze op zoek naar de ideale bewerking en toepassingsmogelijkheden, zonder de karakteristieke uitstraling ervan te temmen. Om het materiaal te kunnen bewerken paste ze eigenhandig ambachtelijke hout- en leerbewerking gereedschap aan.
De slangen, met het reliëf aan de buitenkant, de codering, de merknamen en de verkregen littekens, bereiken opgerold haar atelier. Daardoor zijn ze plat met sterk gebogen randen. Nadat de losgesneden stukken grondig zijn gewassen en gesorteerd, kan het scheppen van een product beginnen. Daarbij laat Ilse het materiaal de vorm bepalen. Niet andersom. Een arbeidsintensief proces met als resultaat: Tijdloos design met een heroïsch verhaal en ook nog eens 100% vegan.

Materiaal

Dit slangeleer is dus totaal diervriendelijk. Het nadeel van synthetisch rubber is dat het moeilijk afgebroken wordt, het voordeel is dat het veel langer meegaat dan dierlijke/ plantaardige materialen. Een EVERSOM is als het ware meteen al een erfstuk. Dat is dan weer wel goed voor onze planeet.

"De binnen- en buitenmantel zijn van speciaal gefabriceerd synthetisch rubbermengsel dat op duurzame wijze naadloos met elkaar is verbonden (verweven). Hierdoor wordt voorkomen dat de binnenmantel los kan laten. Olie- en chemicalien bestendig en uitstekend bestand tegen Ozon en UV."

Eversom heeft ervoor gekozen om de randen niet te voorzien van een laklaag. Wij houden van de rauwe waarheid! Je ziet dus de draden van het geweven matje, dat de slang zijn kracht geeft. Zie je een draadje uitsteken dan kun je hem makkelijk wegknippen en met een aansteker smelt je het restje zo weg.

Ontwerp

  • Voor de ontwerpen van Eversom zijn de slangen zelf leidend. De breedte van de slangen zie je bijvoorbeeld terug in de breedte van Omkopen hoog en breed. Eversom maakt gebruik van de vouw in de opgerolde ronde slang. Hierdoor zijn de ontwerpen uniek en niet zomaar na te maken in leer. 
  • Eversom maakt veel gebruik van weven. Het materiaal kan erg goed tegen trekkracht en is dus uitermate geschikt hiervoor (lubbert niet uit zoals leer). De patronen zijn ware puzzels. De weefband is vaak ook de sluiting.
  • Geen voering voor Eversom!! de binnenkant van het materiaal is net zo mooi als de buitenkant. Het zou toch jammer zijn om dat te verbergen. en zo is er ook weer minder dat kapot kan gaan of vies kan worden.
  • Extra vakjes worden gemaakt van oude zeilen van zeilschepen. Nog zo'n water liefhebber die je graag een avond uit zou willen nodigen om verhalen te komen vertellen.

Proces

De brandslangen worden opgehaald bij de brandweer of ander bedrijf. Ze worden geselecteerd op breedte (tussen 6 en 16 cm), kleur (rood, geel) en de mate waarin ze gebruikt zijn. Bij de helft van de slangen worden de ronde hoeken eraf gesneden. Dit gebeurt met gereedschap wat ik speciaal hiervoor heb gemaakt. De andere helft blijft heel, die wordt gebruikt voor de speciale delen van de tassen (zie ontwerp). Nadat ze zijn geweekt in heet water worden ze met de hogedrukspuit schoongespoten en opgehangen om te drogen. Uiteindelijk hangen ze opgerold in een voorraadrek klaar om een riem een tas of ander krachtig item te worden.